2007-05-04

Susuz Yaz(Su Kıtlığı)

Birkaç gün önce internette İstanbul'daki barajlardaki suyun ancak 5 ay yeteceği belirtiliyordu. Böyle giderse susuz yaz olmasa da susuz sonbahar bizi bekliyor demektir. Aslında geçen seneden bu yana bu tür sonuçları duyunca su kullanırken tasarruflu davranmaya başladım. Mesela traş olurken eskiden sürekli musluk açık dururdu. Yaklaşık bir senedir traş olurken musluğu ihtiyaç olduğunda açıyorum. Bunun yanında tüm diğer su kullanımlarını minimize ettim. Böylelikle hem su israfını önledim hem de azıcık olsa susuz kalma süremizi uzattım. Bu tasarrufumun faturaya etkisi %30 oldu. Kaynaklar sınırsız değil, kaynakların sınırlı olduğu bir dünyada kaynakları sınırsızca ve şuursuzca kullanmak doğru değil. Bu yüzden elimizden geldiği kadar suyu tasarruflu kullanalım.

Konu ile ilgili İSKİ'nin yaptığı ankette İstanbullu erkeklerin dörtte birinin tıraş olurken musluklarını açık bıraktığı, İstanbulluların yüzde 76'sının duş alırken sürekli akan musluk altında yıkandığı ortaya çıktı. İSKİ yetkilileri, yalnızca erkeklerin tıraş olurken açık bıraktıkları musluklardan 60-90 bin metreküp suyun boşa aktığını hesap ederek İstanbullulara şu çağrılarda bulunuyor:

  • Diş fırçalarken, elinizi yıkarken, tıraş olurken suyu boşa akıtmayın.
  • Su tüketim elemanlarını seçerken tasarruflu su kullanımını sağlayacak ürünleri tercih edin.
  • Halılarınızı hortumla yıkayarak temizlemeyin. Araçlarınızı hortumdan akan suyla değil, kovayla temizlemeyi tercih edin.
  • Bulaşık ve çamaşır makinelerinizi tam doldurmadan çalıştırmamaya özen gösterin.
  • Banyo yaparken ihtiyaç kadar su tüketin.

Hiç yorum yok:

.::YASAL UYARI::.

©2004-2023 Mehmet GÜZEL, www.mehmetguzel.net

Site içeriği kaynak gösterilmek koşuluyla yayınlanabilir. Yazılan yazı ve yorumlar sadece yazı ve yorum sahiplerini bağlar.