2007-05-07

Eski Şifreyi Bilmeden Kullanıcı Şifresi Değiştirme

Merhaba sevgili günlük sakinlerim,

SQL Server'da kullanıcı şifresinin unutulması çoğu kişinin başına gelmiştir. Hele hele 'sa' şifresini unutulduysa çoğu zaman çoğu kişi bir çok şeyden vazgeçip SQL Server'ı yeniden kurardı. Tüm bu zahmetlere gerek yok. Yapmanız gereken şey şifresini hatırlamadığınız SQL Server kullanıcınızı eski şifreyi hatırlamadan ve yazmadan yeni şifre tanımlamaktır. Bunun için ALTER LOGIN T-SQL komutu aşağıdaki gibi yazıp çalıştırabilirsiniz:

ALTER LOGIN CETURK WITH PASSWORD = 'Mehmet GÜZEL'

9 yorum:

İbrahim DEMİR dedi ki...

Eğer şifremizi hatırlamıyorsak sisteme bağlantı yapamayacağımız için haliyle bu komutu da çalıştıramayız.

Bu komut sadece eski şifreyi hatırlamadan yeni şifre atamak için kullanılabiliyor bildiğim kadarıyla.

Yani şifre UNUTLDUYSA bir çözüm oluşturmaz. Şifreyi unutmanız demek zaten bu komutu çalıştıramayacağınız demek değil midir?

Eğer bu komutu isteyen çalıştırabilseydi güvenlik felç olurdu diye düşünüyorum.

O nedenle unutlan SA şifresine bir çözüm oluşturmaz bence.

Kolay gelsin

Mehmet GÜZEL dedi ki...

PC deki SQL Server'a her seferinde kullanıcı adı ve şifre üzerinden erişiliyorsa ve bu zorunlu olarak soruluyorsa tabiki sisteme girilmez ve haliyle girilmeyen sistemde bahsettiğimin bir anlamı yok. Ama genelde insanların büyük kısmı windows yetkileri ile otomatik olarak SQL Server'a bağlanır. Bu durumda her seferinde bağlanırsınız ama SA şifresini bilmezsiniz, bilmek zorunda da değilsiniz. Ama lazım olduğu zaman ne olduğunu yada ne vereceğinizi bilmek zorundasınız.

Anlattığım SQL Server'a direk erişilen tüm durumlar için geçerlidir.

İbrahim DEMİR dedi ki...

Mehmet Abi;

Yorumda yazdığını keşke yazıya da not etseydin. Aksi halde millet neden biz bunu resetliyemiyoruz diye başına üşüşebilir. Çünkü yazıda "sa" şifresi unutulduysa ifadesi geçiyor ve bu da malesef yanlış anlamaya çok meusait.

Dediğin gibi eğer adam Server Authentication değil de Windows Authentication ile DBMS 'e erişiyorsa bu yöntem uygundur.

Kolay gelsin

Adsız dedi ki...

İşinize yaracağını düşünüyorum.

http://www.dogukandemir.com/Post/6/-sa-Sifresini-Degistirmek.aspx

Adsız dedi ki...

Engin Tumer

Mehmet bey tesekkurler cok faydalı oldu

Mehmet GÜZEL dedi ki...

Engin beyi işinize yaramasına sevindim.

Unknown dedi ki...

Merhaba Mehmet Bey. Size bir sorum olacaktı.. Bilgisayarımda bir program kurulu ve sa şifresini kullanarak veritabanına bağlanıyordu biraz geç oldu ama anladım(!) Ben sa şifresini bilmediğim için windows authentication ile bağlanıp sa şifresini propertiesten değiştirdim ve sql authentication ile de bağlanabildim ama bu sefer de programı çalıştırmaya çalıştım ama sa şifre hatası verdi ve güvenlik nedeniyle programı açmadı. Daha önceki şifreyi öğrenebilme imkanım olabilir mi? Bana imkansız gibi geliyor ama umarım bir çözümü vardır :( Şimdiden yorumlarınız ve yardımınız için çok teşekkür ederim...

Mehmet GÜZEL dedi ki...

Program bir yerlerden connection string ini oluşturuyorsa(DSN, herhangi bir config file yada config tablosu) sa şifreleri bulunup eskisi ile değiştirilebilir. SQL tarafında eski şifreleri bir yere programatik olarak atmıyorsanız bulma şansınız yok diye biliyorum.

Ömer dedi ki...

Bugün karşılaştığım bir müşteride sa kullanıcısıyla sql e bağlanamadım.Meğersem sql sistem dataları bozulmuş ve sql e erişelemiyor.Böyle bir durumda modemden sql e port açıp bilgisayarın ip sine yönlendirebiliriz.Başka bir pcden dış ip kullanarak sql uzakmasaüstünden bağlantı sağlayabiliriz belki işinize yarar =)

.::YASAL UYARI::.

©2004-2023 Mehmet GÜZEL, www.mehmetguzel.net

Site içeriği kaynak gösterilmek koşuluyla yayınlanabilir. Yazılan yazı ve yorumlar sadece yazı ve yorum sahiplerini bağlar.