2007-11-23

Veri Toplama Yöntemleri

Veri Toplama Yöntemleri üzerinde fikir jimnastiği yapabilmek için CETURK'te aynı ismi taşıyan bir konu açtım. Sizler de hayatınızın bir döneminde verilerin taşınması için bir şeyler geliştirdiyseniz konuya katılımlarınızı beklerim.

Açmış olduğum konunun içeriğini aynen aşağıya aktarıyorum:

Merhaba Arkadaşlar,

Artık birçok uygulama dağıtık bir mimaride birden çok yerde çalışabiliyor. Örneğin merkez serverımız İstanbul'da iken ülke içinde/dışındaki illerde, ilçelerde clientlarımız olabiliyor. Bu mimarilerde server ve clientler LAN, WAN yada başka yollarla birbirne bağlı olabiliyor. Uygulamaların çoğunda anlık veriler hayati öneme sahip olabiliyor. Clientlardaki bu anlık verilerinizi çalıştığınız projelerde merkez server a nasıl ulaştırıyorsunuz? Uyguladığınız yöntemlerin avataj ve dezavantajlarını hep birlikte tartışalım. Bugüne kadar gerek yazdığım uygulamalarda internet üzerinden direk merkez serverdaki database yazma, Secure Mail üzerinden merkeze EDI formatında dosyaların yollanması, binary dosya şeklinde gönderme ve son olarak MS SQL Server üzerinde replikasyonu kullandım. Şu an ise WCF üzerinden anlık veri gönderimi üzerine uğraşıyorum.


İnternet hattı üzerinden merkez servera yazmadaki dezavantajlar: her uygulama ve mimari için geçerli
olmayabiliyor(clientlarınızın internet hattı yoksa, hatlar sürekli timeout a düşecek kadar yavaşsa vs). Avantajı ise verilerin taşınması ile uğraşmıyorsunuz. Secure Mail ve dosya gönderim işinde çok nadirde olsa
eksik dosyaların gelmesi ve bunları kontrolu zor olabiliyor, dosyalar yolda bozulabiliyor vs gibi dezavantajlar. Replikasyon gayet temiz ve sağlıklı fakat özellikle veritabanı tasarımsal olarak sürekli değişime açık olacaksa her değişiklik anında tekrar başa dönersiniz. Başa dönmenin zahmet ve risklerini
anlatmama gerek yok:)

Zaman buldukça daha detaylı olarak avantaj/dezavantajlara değinmeye çalışacağım.

Sizler Veri Toplama hakkında ne tür deneyimler yaşadınız. Kullandığınız yöntemlerin avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Hiç yorum yok:

.::YASAL UYARI::.

©2004-2023 Mehmet GÜZEL, www.mehmetguzel.net

Site içeriği kaynak gösterilmek koşuluyla yayınlanabilir. Yazılan yazı ve yorumlar sadece yazı ve yorum sahiplerini bağlar.