2006-11-28

Primary Key, Unique Key, Bit ve Default

Veritabanı ile ilgili bu ipuçlarımızda Primary Key ile Unique Key'in farkı; bit veri tipini ne olduğu ve almış olduğu değerler ve son olarak default değerin ne olduğu ve default değer alamayacak veritiplerini vermeye çalışacağım.

Primary Key ile Unique Key Arasındaki Fark:
Hem primary key hem de unique key içinde tekliği barındırır. Fakat primary key default olarak cluster indexli bir kolon oluşturur; unique key ise default olarak bir non-cluster indexli bir kolon oluşturur. İkisi arasındaki diğer ufak fark ise primary key değerli alan NULL değer alamaz; unique key'de ise alanlardan herhangi birisi NULL değer alabilir.

Bit Veri Tipi:
Bit veri tipi; verileri boolean değer şeklinde saklar(0/1 veya false/true). Bit veri tipi SQL Server 7.0 öncesindeki sürümlerinde NULL değeri desteklemiyordu. Fakat SQL Server 7.0 ile birlikte bit veri tipli alanlarda üçüncü durum olarak NULL değeri(1, 0 ve NULL) de kabul etti.

Default Değer:
Default değer bir kolon herhangi bir değer almayacağı durumlarda kullanılır. Herhangi bir değer yok ise default olarak atanan değer ilgili alan değeri olur. Yalnız IDENTITY ve TIMESTAMP veri tipli alanlar default değer alamazlar.

Bir sonraki ipuçlarından görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

.::YASAL UYARI::.

©2004-2023 Mehmet GÜZEL, www.mehmetguzel.net

Site içeriği kaynak gösterilmek koşuluyla yayınlanabilir. Yazılan yazı ve yorumlar sadece yazı ve yorum sahiplerini bağlar.