2006-12-21

AJAX 2

Bilindiği gibi Web tabanlı uygulamalarda istemcide açılan bir sayfa için önce bu talep Web sunucusuna bildirilir. Bu talep neticesinde web sunucusunda sayfa nesnesinin oluşturulması, kodların çalıştırılması, HTML çıktı üretimi, sayfa için Dispose gibi adımlar gerçekleştirildikten sonra istemci tarafında görüntülenir.

AJAX ve ATLAS gibi teknolojik terimler web sayfalarında en çok karşılaştığımız post-back hareketlerinde sayfanın tamamını sunucuya göndermeden sayfanın belirli kesitlerini sunucuya gönderip sadece ilgili sonucu döndürmeye yönelik olarak tasarlanmışlardır.

ASP.NET 2.0 üstünde istemci tarafından geri bildirim için ICallbackEventHandler arayüzü kullanılır. Bu arayüz beraberinde iki metodu barındırır. Bunlar: GetCallbackResult ve RaiseCallbackEvent'tır.

RaiseCallbackEvent metodu string tipinde bir parametre alır.
GetCallbackResult metodu ise string tipinde bir değeri geriye döndürür.

Client Script Callback mimarisinde her ne kadar sayfanın tümü istemciden sunucuya gönderilmese de sayfaya ait Page_Init(), Page_Load() ve Page_Unload() gibi olaylar çalışmaktadır. Bununla birlikte PreRender, Render ve post-back olaylarına ait metodlar çalıştırılmamaktadır.

Client Script Callback Internet Explorer'da Activex kullanır. Mimarinin doğru şekilde çalışması için Activex ayarlarının açık olması lazım. Tarayıcınızda ClientCallback desteğinin olup olmadığını Request.Browser.SupportsCallback ile öğrenebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

.::YASAL UYARI::.

©2004-2023 Mehmet GÜZEL, www.mehmetguzel.net

Site içeriği kaynak gösterilmek koşuluyla yayınlanabilir. Yazılan yazı ve yorumlar sadece yazı ve yorum sahiplerini bağlar.