2006-12-15

Kendi Kendini Onaran Yazılım

IBM, İsrail Hayfa’daki araştırma laboratuvarında, kendi kendini onarabilen bir yazılım geliştirme metodolojisi üretti. IBM’in liderliğinde, Avrupa’daki 9 araştırma enstitüsünün ortak çabasıyla geliştirilen SHADOW, yeni yazılımların kaynak kodlarının belirli algoritmalarla kontrol edilip, hata veren bölümlerin otomatik tamir edilebilmesini mümkün kılıyor.
Avrupa Birliği’nin 6. Çerçeve Programı tarafından desteklenen SHADOW, yazılımların giderek daha karmaşık hale geldiği ve aynı anda çoklu ortamlarda kullanıldığı günümüzde, testlere karşın gözden kaçan yazılım hatalarını ortadan kaldırmayı hedefliyor. SHADOW’un, eşzamanlı programlama hatalarında % 20’ye yakın azalma, sistem tasarımına ise daha yüksek verimlilik, dayanıklılık ve kalite getirmesi bekleniyor.

SHADOW, yeni yazılım geliştirme projelerinde, sistem tasarımına bazı “çengeller” entegre edilmesi yöntemiyle çalışıyor. Çengeller, programın çalışması sırasındaki performansı ve işlevselliği görebiliyor. SHADOW bir model oluşturup sistemin doğru çalışmasını, belirli problemlerin tanımlanmasını, kod veya sistem parametrelerinde değişiklikler yapılmasını sağlayarak performansı artırıyor.

Bugüne kadar sadece akademik alanda kullanılan otomatik yazılım tamiri uygulaması, SHADOW projesi ile iş dünyasının kullanımına sunulacak.


Kaynak: Hurriyet Internet

Hiç yorum yok:

.::YASAL UYARI::.

©2004-2023 Mehmet GÜZEL, www.mehmetguzel.net

Site içeriği kaynak gösterilmek koşuluyla yayınlanabilir. Yazılan yazı ve yorumlar sadece yazı ve yorum sahiplerini bağlar.