2010-08-09

Pegasus Havayollarının Biletleme Sistemi Transactional Çalışmıyor

Pegasus havayollarının internet sayfasından bilet alamadığım halde kredi kartı provizyonuna bilet tutarı kadar harcama yansıyan mağdurlardan birisi de benim. Biletleme sistemlerindeki ana sorun işlem sonucu ile ödemenin aynı TRANSACTION içerisinde yapılmaması(Burdaki ayrıntılı sorun ise reservasyon timeout süresi gibi bir iş kuralının ödeme onayı alındıktan kontrol edilmesi olarak göze çarpıyor. Halbuki ödeme onayı yapılmadan önce bu iş kuralı da kontrol edilip bu süre timeout olmamışsa ödeme adımına geçilmeli aksi takdirde ödeme alınıp biletleme işlemi yapılamıyor). Biletleme ile ödemeyi yapan transactionlar birbirinden bağımsız ve biri diğerini beklemeden oluştuğu için hatalara açık kapı bırakıyor. Pegasus havayolu firmasının biletleme sisteminde yapması gereken tek şey biletme ile ödeme sisteminin aynı transaction bloğu içerisinde gerçekleştirmesi. Böylelikle bir işlem ya başarılı olup COMMIT olur yada başarısız olup ROLLBACK olur. Benim gibi bileti oluşmadığı halde bilet ücreti kendisinden alan mağdurlar da kapınızı çalıp hem kendisini hem de sizi meşgul etmemiş olur. Ayrıca müşteri memnuniyetsizliğini de yaşatmamış olursunuz. Biletleme ve ödeme sisteminizin bir an önce TRANSACTIONAL yapıya geçmesi dileğiyle...

1 yorum:

Senior++ S.A.P Consultant dedi ki...

Ben aynı sorunu yaklaşık 1 yıl önce yaşamıştım. Bileti vermedikleri halde ödemeyi aldılar. Ben ödemeyi Cepbank ile yaptığım için geri almak için bilet parası kadar telefon parası ödedim. Burada programlama hatası var.
Pegasusun elektronik bilet satış senaryosu:
Bu da Pegasus senaryosu : Ön biletleme ( blokeli bilet ) yok.
Ödemeyi al, biletlemeyi yap.
Takip edebileceğiniz bir bilet yada rezervasyon no yok. Log yok. Herhangi bir hata durumda müşterinin parasını al, hiçbir log, belge numarası yada kanıt bırakma.

Olması gereken :

Herşeyden önce bileti mutlaka oluşturmalısın.
Bileti oluşturduktan sonra ödeme için bloke edersin.
Eğer elektronik ödeme başarılı ise blokajı kaldırsın.
Aksi halde ödemenin alınıp alınamadığından emin olunmayan durum ( on exception )
iki farklı kurgu vardır :
1 - Mükemmel kurgu transaction sorgulama desteği var ise: Belli zaman aralıkları ile transaction konunun akıbetini bankadan sorgular ve blokaj statusunu doğru olarak güncellersin.
2 - Basit kurgu eğer transaction sorgulaması yoksa: Ödeme sırasında herhangi bir exception oluşursa kullanıcıya mesaj dönersin "ödeme alınırken problem oluştu lütfen 234879324 bilet numaranız ile ödemenin yapılıp yapılmadığını bankanızdan kontrol ediniz..." .
Her iki durumda da hatalar loglanır. Müşteri temsilcileri yada teknik destek birimleri loglara bakarak durumun ne olduğunu anlamaya çalışır.

Bu iş böyle yapılır Sayın Pegasus ilgilileri.

.::YASAL UYARI::.

©2004-2023 Mehmet GÜZEL, www.mehmetguzel.net

Site içeriği kaynak gösterilmek koşuluyla yayınlanabilir. Yazılan yazı ve yorumlar sadece yazı ve yorum sahiplerini bağlar.