2007-02-08

Query Analyzer'da Debug

Zamanında yazdığım SP lerimde debug işlemi yapamadığımdan yakınmıştım. SQL Server 2000 içerisinde de debug yapabileceğini öğrendim ve bunu siz değerli günlük sakinlerimle paylaşayım dedim.

Debug işlemi için öncelikle Query Analyzer sayfasındaki Tools->Object Browser->Show/Hide yada kısayoldan F8 ile veritabanı nesnelerine ulaşabilirsiniz. Burdaki SP lerinizin üzerine gelip sağı tıklayıp Debug seçeneğini seçerseniz Debug Procedure'na ulaşırsınız. Debug Procedure ekranında SP nize ait giriş parametrelerini sizden istenir. Giriş parametrelerini girip Execute butonuna bastığınız zaman artık Debug ekranındasınız.

Debug ekranındaki kısayol tuşları ve anlamları şu şekildedir:
F5 : Çalışmayı bir sonraki durma imine kadar devam ettirir.
F9 : Durma işaretini yerleştirir.
Ctrl + Shift + F9 : Bütün durma işaretlerini kaldırır.
F11 : Satır satır ilerlememizi sağlar.
F10 : Fonksiyonların içine girmeyerek, direk olarak çalışır. Fonksiyonun görevini icra eder, fonksiyonun içine girmeden bir sonraki satırdan çalışmasına devam ettirmemizi sağlar.
Shift + F11 : Satır satır ilerlediğimiz bir fonksiyon için direk olarak çıkmamızı sağlar.
Ctrl + F10 : Debug işleminin, imlecin olduğu yere gelmesini ve ordan devam etmesini sağlar.
Ctrl + Shift + F5 : Debug işlemini yeniden başlatır.
Shift + F5 : Debug işlemini durdurur.
Auto Rollback : Aktif olması halinde, Debug işlemi sırasında meydana gelecek olan değişiklikleri veritabanından geri alınmasını sağlar. Pasif olduğunda, debug işlemi sırasında meydana gelen değişiklikler veritabanını etkiler.

Hiç yorum yok:

.::YASAL UYARI::.

©2004-2023 Mehmet GÜZEL, www.mehmetguzel.net

Site içeriği kaynak gösterilmek koşuluyla yayınlanabilir. Yazılan yazı ve yorumlar sadece yazı ve yorum sahiplerini bağlar.