2006-11-16

Zihin Okuyan Bilgisayarlar Geliyor

"Zihin okuyan bilgisayar" felçli ve konuşamayan hastalara umut oldu. Kişi 'Nasılsın' diye düşününce ekranda 'Nasılsın' yazıyor.

Avusturyalı teknoloji şirketi Guger Technologies'in geliştirdiği elektrotlu bilgisayar, konuşamayanlar ya da hareket edemeyen felçli hastalar için umut oldu. Hastalar bu bilgisayarla akıllarından geçen şeyi kabloyla ekrana ekrana yansıtarak derdini anlatabilecek. "Beyin-Bilgisayar Arayüzü" olarak Almanya'nın Düsseldorf kentindeki teknoloji fuarında görücüye çıkan yöntem için önce kullanıcıya eğitim veriliyor. Duygu kalıpları üzerinde yoğunlaşma eğitimi alan hastalar, örneğin karşısındaki kişinin hatrını sormak istediğinde bu düşünce üzerine yoğunlaşıyor. Başındaki kaska takılı elektrotlardan gelen akımlar, daha önce bu duygu kalıplarında alınan sinyallerin yüklendiği bilgisayara aktarılıyor. Bilgisayar da aldığı sinyalleri ekrana yazılı olarak yansıtıp "Nasılsın" diye soruyor. Halen geliştirilme aşamasında olan cihazın kullanımı için sadece beyinsel 'düşünce gücü' yetiyor.

Kaynak:Hürriyet

Hiç yorum yok:

.::YASAL UYARI::.

©2004-2023 Mehmet GÜZEL, www.mehmetguzel.net

Site içeriği kaynak gösterilmek koşuluyla yayınlanabilir. Yazılan yazı ve yorumlar sadece yazı ve yorum sahiplerini bağlar.