Uzun bir süredir SQL Eğitimleri veremiyorum. İlgilenenlere duyurulur.
Benden bireysel/grup olarak SQL Server ile ilgili herhangi bir konuda özel eğitim almak isteyenler SQLEgitimi [at] mehmetguzel.com e-mail adresinden bana ulaşabilirler.
MS SQL Server Eğitim Konuları ve Ortalama Süreleri:Benden bireysel/grup olarak SQL Server ile ilgili herhangi bir konuda özel eğitim almak isteyenler SQLEgitimi [at] mehmetguzel.com e-mail adresinden bana ulaşabilirler.
Konular | Ort. Süre |
Temel SQL(DML) | 3 Saat |
Verinin sorgulanması, filtrelenmesi, gruplanması ve özetlenmesi | 2 Saat |
Tablo Tasarımı(DDL) | 2 Saat |
Birden fazla tablo ile işlemler(JOIN) | 2 Saat |
Views(Görünümler) | 2 Saat |
Triggers(Tetikleyiciler) | 3 Saat |
Stored Procedures(Saklı Yordamlar) | 3 Saat |
User Defined Functions(UDF), Jobs | 2 Saat |
Güvenlik ve Yetkilendirme | 3 Saat |
Replication, Veri Transferi(SSIS) | 3 Saat |
Backup, Restore, Attach Database | 3 Saat |
Management Studio, SQL Profiler | 2 Saat |
Toplam | 30 Saat |
SQL eğitimini kişiye özel yada grup şeklinde alabilirsiniz. Grup eğitimlerinde ücretlendirme kişiye özel eğitimlerden farklı olmaktadır. Gruplar aynı işyerinden olabildiği gibi farklı şirketlerde çalışan/öğrenci bireylerden de oluşabilir. Eğitimler genelde kursiyerlerin iş yerlerinde verilir. 5 kişi ve üzeri gruplarda gruba özel sınıf ayarlanabilir.
Eğitmen Hakkında:
1996 yılında liseyi birincilikle bitirdi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden 2000 yılında mezun oldu. Sırasıyla Şuredaş, Geosoft, Panasonic Türkiye, Belbim A.Ş. firmalarında Yazılım Geliştirme Uzmanı olarak çalışan Güzel halen özel bir bankada DBA olarak profesyonel iş hayatına devam ediyor. Okul hayatında Pascal, Assembly, C, HTML, Unix kabuk shell, Delphi gibi programlama dillerini kullanan Güzel profesyonel iş hayatında Delphi, Visual Basic, ASP, ASP.NET, C# programlama dilleri ile birlikte Paradox, Access, Oracle, MS SQL Server veritabanlarını kullandı. İş hayatı ile birlikte danışmanlık hizmeti ve MS SQL Server eğitimleri verdi. Bilginin paylaştıkça arttığına inanan Güzel 1996 yılından beri çeşitli platformlarda binlerce kişiyle bilgilerini paylaştı ve paylaşmaya da devam ediyor. 2004 yılından beri gönüllü olarak CETURK(Computer Engineering TURK) Geliştirme Ekibinde bulundu. CETURK Veritabanları, Visual Basic forumlarını uzun süre yönetti. 1 yıl gönüllü olarak CETURK Forum Koordinatörlüğü görevini yürütttü.
Özellikle MS SQL Server konusunda aktif olarak bilgi paylaşımında bulunduğu bazı platformlar:
Eğitim Referansları:
- Hüseyin SEYMAN, Altun İş Bilgisayar ve Yazılım
- Nejat ALTUNBEK, 3G Otomasyon
- Yüksel GÖRGÜÇ, ETA Bilgisayar
- OSM(Otomatik Satış Makineleri) Grubu, Belbim A.Ş. (İki grup halinde eğitim verildi.)
11 yorum:
GÜZEL düşünen GÜZEL öğretendir diye düşünüyorum.Bu kanıyla yola çıkarsak arkadaşlar ve bu web sitesinde yayınladığı bazı kesimlerce açıklanmaması gerektiği konusunda uyarılar almasına rağmen bizlerle paylaşmıştır.Bu bağlamda bilgisi konusunda tartışmaya gerek olmadığı kanısındayım.
Saygılarımla,
Atilla CAN
http://www.atilla.can
Mehmet Hocamızın, MS SQL bilgisi tartışılmaz. CETURK.com 'un veritabanı forum sorumlusu olarak 100 lerce değişik sorunla karşılaşmış insanlara çözüm sunarak yardım etmiş bir kişi. Bunun için kendisine teşekkür ediyorum.
Çalışmalarında başarılar dilerim.
Mehmet ACA
Eğitim şart :)
Hocam ile tanışalı 2 yıl olmuştur. Dos ortamında yazdığımız bir projemiz vardı. Bunu windows ortamına aktarmaya karar verdik. MySql veri tabanı kullanalım dedik. Hocam ile tanıştıktan sonra projemiz anlattık ve bizim MsSql Server veritabanına geçmemizin daha mantıklı olacağına ikna etti. Aslında bizimde niyetimiz o idi. Gözümüz korktuğu için birazda bilgisizliğimizden dolayı Mysql dedik.
Hocamın gayretleri ile projemizi Visual Basic ve MsSql Server kullanarak devam ettik. İlk başlarda çok yardımı oldu. Projenin veri tabanının olusturulmasını için kendisinin cok emeği geçmiştir.İstanbulda özel dersler verdi. Bir sorunum oldumu email atıyorum ve cevabı sağolsun hemen dönüyordu. Yanlız bir huyu var. Anlattığı bir konu ile ilgili bir soru sorduğumda beni baya paylıyordu. Sql konusundada sağ olsun baya emeği geçti. Takdir ettiğim bir güzel huyu daha var. Sordouğum soruyu kontrol edip cevabı dönmesi ve bendede sorunun hallolduğuna dair teyid almadan peşimi bırakmamıyor.
Paylaşmasını bilen bir hocam olarak her zaman takdirle anıyorum ve yaşamında başarılar diyorum.
Hüseyin SEYMAN
Altun İş Bilgisayar ve Yazılım
Mehmet Güzel hocam SQL server konusunda Türkiye de en bilgili kişilerdendir benim de fikir danıştığım yardım aldığım hocamdır.Bu eğitim Mehmet Güzel hocamın engin bilgisinden yararlanmak için eşsiz bir fırsat...
Başarılarınızın devamını dilerim Mehmet Hocam...
İbrahim Ersoy
Büyük bir veritabanı projesinin ne kadar verimli çalışacağı, yazılan kodlardan ziyade;
- veriye ulaşma şekline (Yazılan SQL Kodları yani) ve veritabanının nasıl tasarlandığına bağlıdır.
İyi bir programcı olabilirsiniz belki ama veritabanı konusunda kafanızda hala soru işaretleri varsa, tartışmasız destek alabileceğiniz kişilerin başında gelir Mehmet Güzel hocamız.
Bir kez daha burdan CETURK' e olan katkılarından dolayı, bir CETURK üyesi olarak teşekkür ederim.
Bir Yazılımda ölmeyecek birşey varsa data dır 20 yıl sonra proje işlevini kaybedebilir ama data lar elinizde dir.dataların üzerine başka uygulamalarda yazabiliriz. çokda önemsiz ve eksik bilgilerle olusturmak çok saglıklı degildir.
bu kadar önemli olan database programing konusunu da uzman olan mehmet arkadaşımızdan almanız database başlangıcı için çok faydalı olur
Proje başında kara kara düşünüyordu.Ne yapmalıydı?.Bunun daha güçlü ve hızlı bir yolu olmalıydı.Yazdığı querylerin içine direk formdan gelen verileri gömüyordu.Sql injection ataklarını çok çabuk yiyebilirdi.Stored procedure bilgisi azdı.Ceturk'e girdi aradı.Stored procedure hakkında yeterince bilgi edindikten sonra "Tamam!" dedi.Bu iş sp ile olmalıydı.Hemen Insert,Update,Sorgulama sp'lerini Mehmet Hocası sayesinde yazdı.Emeğiniz için teşekkürler hocam.Ellerinize sağlık.Biraz hikayemsi bişi olsun dedim:)
Önsel AYDIN-Uvatech Teknoloji
Bende çoğu tıkandığım, çaresiz kaldığım zamanlarda bir ışık gibi doğdu ve derdimize derman oldu Mehmet hoca.Çoğu zaman umudumu kestiğim durumlarda da Mehmet hoca yardımını esirgemedi. Hocama teşekkürlerimi sunuyor ve Allah zihin açıklığı versin diyorum. Herkese saygılar başarılar.
www.onsel.net
Merhaba Mehmet bey,
şube ile merkez arasında merge replication yapıyorum. İki sorunum var. dağıtıcı ve yayınlayıcı taraf şubesinin kendisi. Merkez ise abone konumunda.
1. Şube, merkeze ulaşamadığı zamanlarda yapılan değişiklikleri merkeze ulaşabildiğin noktada göndermiyor. Yani merkez yeniden ulaşılabilir olduğu zaman şube tarafına gidip yeniden initialize etmek gerekiyor.
2. Şube tarafında tabloya yeni bir kolon eklediğimizde. Onun da replike edilmesini istiyorsam her defasında tüm abonelirini yeniden mi eşitlemem gerekiyor. Şubeye eklediğim kolonu merkezde kendim manual eklediğim zaman yine çalışmıyor. Yenide intializ ettiğim zaman merkezdeki tabloyu drop edip tüm verileri yeniden çekiyor ama veriler çok olduğu için sıkıntı doğuyor..
Üçüncü bir sorum daha var. Log Shipping denedim. İlk gün full backup şube ile merkezi eşitlemeyi ve ardından her saat başı log backupı merkeze göndermeyi düşünüyorum. Full backup çok yer kapladığı için arada bir daha full backup merkeze göndermeyeceğim. Fakat bir gün bir sorun olursa şube tarafında nasıl bir restore işlemi olacak. Taaa ilk gün aldığım full backupı ve ardından alınmış olan onlarca log backup mı restore edilecek ??? Bunu için diyorumki bir taraftan yine Log shipping devam etsin ama aynı zamanda her akşam şube tarafında full backup alıp saklayayım. Böyle birşey log shipping düzenini bozmaz mı.
Sistemim, SQL 2000.
1-Şube ile merkez arasındaki bağlantı kopukluğu belirli bir sürenin üzerindeyse(4-5 günden fazla) aradaki senkronizasyon için reinitialize yapmanız lazım ama daha kısa bir süre için bir sıkıntı olmaz.
2-Yeni bir kolon ekleyebilmeniz maalesef aynı işlemleri yapmak zorunda kalıyorsunuz bunu henüz 2005 te de gidermediler:(
İlgili yerdeki değişiklikte merkezdeki tablolarınızın drop olmasını istemezseniz article ların propeties ın da Action if name in use özelliğini Keep existing object unchanged olarak seçebilirsiniz. Bu durumda sadece ilgili yerin kayıtlarını silmeniz yeterli olacaktır.
Yorum Gönder